Nederland van toen: sudderen op petroleum.

Waarde lezers,

Ik heb wat last van een writersblock. Misschien komt het door de overdosis aan nieuwsberichten die de afgelopen dagen over ons is uitgestort. Je ziet door de bomen het bos niet meer.
Maar een mooie plaat uploaden is natuurlijk nooit weg. Hieronder een afbeelding van een Hollandsche dame die het eten bereidt op een petroleumstel. De plaat dateert uit 1950. Toen was er nog weinig aan de hand in Nederland. Geen gezeik over de mijter van de Sint, geen BP, geen dwingende import-religie, geen Nick & Simon, kortom, een tamelijk stabiel Nederland, als u het mij vraagt.
De plaat is op te klikken naar groot formaat:

Nog veel meer fraais vindt u in de photostream van het Nationaal Archief.

Advertenties

31 Reacties to “Nederland van toen: sudderen op petroleum.”

 1. Maci Says:

  Het petroleum (ook wel genoemd in 020 petrolie)stel was inderijd niet zozeer bedoeld om op te koken, maar voor garen en langzaam sudderen van draadjesvlees, het trekken van bouillon, stoofpeertjes, enz. Alles wat lang duurde en tijd nodig had. Tegenwoordig “slow cooking” genoemd. Maar in het nieuwerwetsche huischhouden moet alles quick zoals je weet.
  Als je goed kijkt zie je dat deze huischvrouw rechts van haar ook nog een gastoestel heeft staan.
  Het nadeel van het petroliestel was dat het zo naar verbrande petrolie in huis ging stinken .Ik denk dat het ook daarom uit de gratie is geraakt

  Like

  • boilingpoints Says:

   At Maci,

   Je hebt gelijk. Dat bedoelde ik eigenlijk. Het gaat om sudderen. Weet ik nog uit mijn kindertijd.
   Bij ons in de schuur stond zo’n stelletje. Het rook er altijd heerlijk! 😉

   *Titel aangepast*

   Like

 2. Lebuïnus Says:

  Alhoewel voor mijn “tijd” herken ik deze plaatjes inclusief
  de geur van stoofpeertjes ( rood van kleur ) en uiteraard het
  draadjesvleesch, door mij touwtjesvleesch genoemd.
  Dat gezeik over de mijter van de sint, meer dan ergerlijk.
  Het zeuren over BP is meer te begrijpen, deze man zet aan
  tot een tweedeling in de maatschappij en zet mensen tegen
  elkaar op.
  Dan hebben we het nog niet over de groepsbeledigingen en
  sneren ten aanzien van de islam !
  Nee, serieus die multiculti ongein werkt niet.
  Men kan belerend tegen een roofdier zeggen, niet doen poes
  dat mag niet, geen muizen en vogeltjes vangen.
  Dat werkt namelijk niet.
  Bij de geinporteerde muzelmannen en anderszins loop je tegen
  hetzelfde probleem op, iets met genen of zo.

  Op Artikel 7/nu een goed stuk van Zande, het lezen meer dan
  waard, vrees dat hij gelijk heeft.

  Like

 3. Ouwe Knoest Says:

  In 1950. Toen was er nog weinig aan de hand in Nederland.

  Ik begrijp heel goed van welke referentie je uitgaat BP.

  Maar voor mij en voor velen en vooral diegenen van de generatie van mijn ouders was er wel degelijk wat aan de hand hier in dit “Vaderland”.
  En dat “aan de hand zijn” bracht verdriet en frustratie”.
  Door veerkracht zijn “we” er bovenop gekomen. “We” zijn aangepast en geintegreerd met behoud van onze selamatans en de pasars en de “keuken”.

  Drommen landgenoten van overzee kwamen hier. Velen van hen in DMZ-pensions. In hun kielzog kwamen ook nog de KNIL-Ambonezen. Nu Molukkers genoemd.
  Later (rond 1958) kwamen de spijtoptanten. Dat waren “voormalige” landgenoten, die voor het Indonesisch staatsburgerschap(Warga Negara) hebben gekozen. Min of meer door valse voorlichting onder het motto; blijf maar liever daar, hier is geen toekomst voor jullie. Het leven werd hen daar zuur gemaakt, omdat zij Blanda’s bleven voor hun nieuwe landgenoten. Toen opteerden zij voor spijt en kwamen hier baar toe. . . . . .

  Like

  • boilingpoints Says:

   At OK,

   Haha, u weet precies wat ik bedoel! 😉

   Voor de mensen uit Indonesië waren er helemaal geen peperdure inburgeringscursussen nodig… Wat ik ervan gelezen heb, kwamen deze mensen geruisloos binnen, pasten zich aan en verder geen poespas.

   Waarom kan dat bij die ‘andere’ bevolgingsgroep niet?
   Het antwoord is simpel. Het is een mentaliteitskwestie. Men wil niet, dus ik zie ze liever gaan dan komen.

   Like

   • Ouwe Knoest Says:

    Lieve mensen BP & Maci.
    Ik mag jullie wel. Wij zijn gelijkgestemd desalniettemin is er bij jullie niet veel diepgang te bespeuren omtrent de problemen van de groep landgenoten uit het voormalig Nederlands Indië.

    Wat ik ervan gelezen heb, kwamen deze mensen geruisloos binnen, pasten zich aan en verder geen poespas.
    (Dus niet je er in verdiepen).

    Niet zozeer als leerlingen maar als muzieksmaak, want de”blauwen” (sorry OK) wisten wel van muziekmaken.
    Don’t feel sorry
    Don’t worry
    Ok
    met blauw bloed is Okay

    Helaas is voor velen het inschatten van mijn “rasgenoten ” (geen makkers”) bij “er over lezen” en “muziek maken gebleven”. Ja want wij wisten de maat te houden en de juiste toon aan te slaan.

    Maar goed er zijn nu andere ernstigere problemen met niet-aziaten en onze westerse allochtonengroep is history. Bij vele ouderen “van ons” nog vol littekens, maar onzichtbaar voor menigeen. Maar het is een kwestie van tijd, want dan lost dit probleem zich op door het leven dat eindig is “De straf Ene Lieve Heer”. Het zij zo.

    On Topic: Warmte kregen wij noch letterlijk noch figuurlijk van de overheid maar via de Alladin, waar je regelmatig het lont moest “snuiten”. Anders ging dat zooitje stinken en kreeg je zwarte rook.

    Like

  • Maci Says:

   Jouw makkers waren indertijd op mijn school in 020 begin 60er jaren best populair. Velen kwamen terecht in Slotermeer, de nieuwbouwbuurt waar ook mijn school(lyceum) gevestigs was. Zij waren het die vaak de de sfeer bepaalden op schoolfeestjes. Niet zozeer als leerlingen maar als muzieksmaak, want de”blauwen” (sorry OK) wisten wel van muziekmaken.

   Like

 4. alidas1 Says:

  Maci, ik heb er ook nog een,zou hem wel willen gebruiken,maar inderdaad het stinkt zo.Maar om dingen te sudderen gaat er niets boven een petroleum stel.

  Like

 5. yeager Says:

  De originele Haller 3-pitter met onderbord die in mijn inloopkast staat en die ik zo nu een dan nog gebruik voor het bereiden van een sudderlap, koester ik met het oog op toekomstverwachtingen als een kleinood.
  De “stank” herinnert mij aan het oude Nederland zonder vredebrengers.

  Like

 6. yeager Says:

  OK.
  Van de overheid moet je geen “warmte” verwachten,OK. Maar dat zal het pijnpunt niet zijn. Mijn schoonvader, geen blauw bloed, wel in het blauwe boekje staand, geridderd en al, en eens administrateur van een plantage, mocht na de bersiap als repatriant in een archief gaan zitten klapperen. Het werd zijn einde. Maar wat wil je, OK, als het noodlot ontwrichtend en ontheemdend toeslaat?

  Like

 7. jager Says:

  Ik herken zelfs de kook apparaten, die had mijn oma vroeger ook!

  Like

 8. Ouwe Knoest Says:

  Waarde Stadtgenaud, gij begrijpt wat ik wilde aangeven.
  Die “warmte”van de “euverheid” (links rijdende) is ons nooit ten deel gevallen. Eerder de koude douche.
  Het “onbegrip” voor wat anderen – meestal de vredebrengenden – van de “euverheid” WEL krijgen toebedeeld (uit een “burger verplichte” bijdragenpot) delen wij westerse allochtonen met de autochtonen. Wat wij nog gemeenschappelijk hebben is één paspoort en wel die van “Europese Unie Koninkrijk der Nederlanden”.

  Maar wat wil je, OK, als het noodlot ontwrichtend en ontheemdend toeslaat?
  Hopelijk komt daar nu verandering in dat wij niet meer het noodlot (lees sharia) hebben te vrezen o.l.v. onze andere – regelmatig bij Soeboer gesignaleerde – stadtgenaud

  Like

 9. tristan Says:

  Ach ja, de jaren 50…

  Een verzuilde samenleving en iedereen wist zijn plaats. De dominee en de pastoor kwamen nog regelmatig op huisbezoek om te informeren of er alweer een kleintje op komst was. En alles en iedereen kwam aan de deur; van de bakker, groentenboer, slager, schillenboer, kolenboer, schoenmaker tot de man van het ‘dooienfonds’.
  Voor de politieagent had men een heilig ontzag en twee keer per dag werd de post bezorgd.

  Moeder de vrouw waste nog ‘op de hand’ en een koelkast was een onbekend fenomeen. TV was alleen voor de rijken en we zaten met zijn allen aan de radio gekluisterd voor een hoorspel of een voetbalwedstrijd.
  Koken deed men op een petroleumstel en het eten werd na vele uren sudderen dermate gaar dat het een ondefinieerbare massa opleverde waar geen greintje vitaminen meer in zat.
  De pil moest nog worden uitgevonden en van sexuele voorlichting had nog nooit iemand gehoord.
  Politici waren stokoude eerbiedwaardige mannen en vadertje Drees regelde alles; onze AOW en – met enige tegenzin – de onafhankelijkheid van ‘De gordel van smaragd’; Indonesië.

  Vele duizenden Indische Nederlanders kwamen hiernaartoe en werden o.a. opgevangen in voormalige concentratiekampen. ‘Ruimhartig’ werden er door de regering leningen verstrekt voor de aanschaf van meubilair, winterkleding etc. die tot de laatste cent moest worden terugbetaald.
  Het bracht overigens wel enig leven in de brouwerij. Indo-rock door o.a. Electric Johnny and his Skyrockets, The Black Dynamites en The Tielman Brothers. Volgens de oudere generatie ‘duivelse oerwoudmuziek’ die onze jeugd zou vergiftigen en eigenlijk verboden moest worden.
  Maar toen kwamen de Beatles, The Rolling Stones en nog veel meer van dat langharig tuig en volgens vele verontruste ouders was het einde der tijden aangebroken.

  Luxeproblemen echter vergeleken met onze huidige tijd; nog geen kennismigranten, drugskoeriers, asielindustrie, boze imams, radicale moslimjongeren, krakers, milieu-activisten, Linkse kerk en andere cultuurverrijkers en criminelen.
  We moeten die vroegere tijden niet verheerlijken, maar men kon wel veilig over straat en zelfs de eigen buren verstaan.
  Die ‘goede oude tijd’ komt nooit meer terug, want met de komst van de gastarbeider is ons land ingrijpend veranderd.
  Die aardige Turk die zonder morren aan de arbeid ging is verleden tijd.
  Het een en ander is dusdanig uit de klauwen gelopen dat alleen harde maatregelen nog effect kunnen bieden om op termijn de huidige problematiek beheersbaar te maken.

  Onze laatste kans is de PVV.

  NOOIT MEER LINKS!

  Like

 10. yeager Says:

  Ja, zondagavond “Paul Vlaanderen” met die dreigende muziek van Koos van de Griend die ik nog hoor.
  De pastoor in soutane die in Den Haag brevierend over straat ging.
  Oom agent die met een klapbord het verkeer stond te regelen.
  Voor de was even naar de water-en-vuurbaas een emmertje heet water halen.
  De bakkerskar van Hus met bezorger die zich le boulanger noemde.
  Een trotse vriend met een aantal symphonien op 78-toeren schijven, waarvoor het huis gestut moest worden.

  Like

 11. Ouwe Knoest Says:

  @tristan. Het deed mij goed uw alinea te lezen betreffende het onrecht “mijn rasgenoten” aangedaan.
  Naast de muziek brachten vertegenwoordigers van deze binnengekomen groepering ook een verandering in het “culinaire”. De Nasi (goreng) en de sate (sa-tee-tjes).
  @Stadgenaud. Aan de radio met afstemmimgsoog gekluisterd niet alleen met Paul en Ina Vlaanderen en die crimineel met dat “beangstigende” kuchje, maar ook de bonte dinsdagavondtrein. Mijn opa hebben wij eens een keer moeten reanimeren om uit zijn lachtstuipen te halen, toen via de radio Malenkov werd verbasterd tot Kale Mof.
  Zelf ben ik niet zo’n IndoRock liefhebber. Ik luisterde altijd om 00:00 uur naar de Voice of America Jazzhour van Willis Carnover.

  Like

  • boilingpoints Says:

   At OK,

   Als ik beloof mezelf grondig in te lezen over het e.e.a… Scoor ik dan weer wat punten? 😉

   Like

  • Ouwe Knoest Says:

   BP gij zijt een bovenste beste.
   U hoeft gene punten meer te scoren. Gij heeft al – en niet alleen bij Ok – veel krediet. OK is een trouwe en immer terugkerende reaguurder.
   Mijn Oma zei altijd.
   Beloven en niets doen
   Zijn mensen zonder fatsoen. 🙂

   Maar gij zijt nooit te oud om te leren.
   Ik heb het volste vertrouwen in uw toekomstige verdiepingen.
   Lees, maar huiver niet.
   Gezegend zijt gij ook al met een lieve B*****e en een toegewijde moeder hares. (Al in het bootje gestapt?)
   mvg OK

   Like

 12. G.Deckzeijl Says:

  Mooie foto, webmaster! Een foto uit een tijd toen geluk nog héél gewoon was!
  http://tinyurl.com/3ycq6su
  (maar dat begrijp je alleen als je net als ik vóór 1950 geboren bent)

  Like

 13. Maci Says:

  @BP, zo zie je maar, dat jouw “writersblock” je lezers en reageerders juist wakker maakt en dat zij nu overlopen van nostalgie en commentaar over de tijd toen geluk nog heel gewoon was.
  Mag het alsjeblieft?

  @OK, we begrijpen je pijn over vroeger tijden, maar we zijn nu toch wel trots dat de Molukkers zich niet laten scheren door de Mocro’s in Nederland. Wat dat betreft zie ik meer gevoel van eigenwaarde in de Molukse gemeenschap .Juist omdat die zich al zolang afzijdig hield van het immigratie vraagstuk.
  Dit is off topic , want het heeft niets te maken met stoofpeertjes, maar speciaal voor @ OK.

  Like

  • Boilingpoints Says:

   At Maci,

   Wat één foto al niet kan losmaken!

   En daarbij komt nog; waarschijnlijk ben ik hier de jongste van het stel… (1969) Het is allemaal ver voor mijn tijd.

   Mijn moeder † vertelde vaak verhalen over de jaren ’40, ’50 en ’60.
   Daar komt mijn interesse in ‘Nederland van toen’ waarschijnlijk vandaan.

   Wellicht is het een leuk idee om hier zo af en toe een historische foto te tonen. Met jullie commentaar erbij.
   Er is heel veel fraais te vinden op internet!

   At Allemaal: Bedankt voor jullie bijdragen!

   Like

  • Ouwe Knoest Says:

   @ Lady Maci,
   OK speelt géén hockey, doet ook niet aan groepsknuffelen en knijpt niet in de billen. OK is niet “Belubbert” (quote MvDam).
   Enige tijd geleden kreeg OK van u een knuffel op een ander blog in de tijd van Culemborg.
   Nu krijgt u er één van mij voor uw vriendelijke woorden. Daarbij houdt OK stug de handen op zijn rug. OK is en blijft een heer. Keer op Keer, telkens weer.

   Like

   • Maci Says:

    “@ Lady Maci,
    OK speelt géén hockey, doet ook niet aan groepsknuffelen en knijpt niet in de billen. OK is niet “Belubbert” (quote MvDam).”

    Hetzelfde geldt voor mij hoor, we zijn gewoon generatie genoten die elkaar herkennen op dit blog.
    Weer een knuffie voor gederfde liefde en respect.

    Like

 14. leefbarbaar Says:

  Besten,
  vandaag bij ons een Turkse bruiloft in de straat. Wat een schril contrast met de sfeer van de jaren vijftig, zo raak neergezet door onze BP en de vele reaguurders hier. Geitenneukersmuziek met trommels en toeters. Gelukkig greep Allah in en joeg ze twee keer naar binnen met een hagelbui. Maar toch, de herrie, de hele straat vol met hun mercedessen, lukkraak midden op straat neergezet. Je krijgt meer het idee dat een nieuwe broedmachine is geïnstalleerd dan dat er twee mensen gaan trouwen, die van elkaar houden. Maar dat is dan ook niet zo. Alles voor de islam.
  Geef mij de jaren 50 maar.

  Like

  • Boilingpoints Says:

   At Leefbarbaar,

   Welnu, dat was dan een fijne zondag! ;(

   Even iets anders; ik praat weleens met een buurman die, beroepshalve, met enige regelmaat in de ‘Afrikaanderbuurt’ komt.
   Hij stelt dat deze buurt geregeerd wordt door 3 á 4 Turkse families. Allen bewapend. Deze families hebben in deze ‘kwetsbare buurt’ de touwtjes in handen.

   Weet je daar misschien meer van?

   Like

 15. Drs. Johan Arendt Happolati Says:

  Tsjah… De jarig vijftig…

  Like

 16. leefbarbaar Says:

  Beste BP,
  moet ik ff induiken, daar kom ik nog op terug. Bij de weg: heb je ooit het boek Afri gelezen van Jutta Chorus? Een aanrader, gaat over de Afrikaander buurt en over de cultuurverrijkers aldaar.

  Like

 17. alidas1 Says:

  Tristan,precies zo als je schrijft ,heimwee naar die tijd,komt nooit meer terug.

  Like

 18. G.Deckzeijl Says:

  Ja mensen, dat was wat hè, die jaren ’50, ik zou nog wel een boek kunnen schrijven. Maar het belangrijkste vind ik zelf: in wat voor periode je ook bent, probeer de humor niet te vergeten.
  En om maar in stijl te blijven en de laatste jaren niks anders hoort dan gezeik over terrorisme, deze weergaloze parodie…. http://tinyurl.com/cev9ob
  Erg praktisch als er weer eens zo’n stupide ambtenaar tegen je voordeur staat te rammen en in paniek raakt als niets volgens zijn boekje gaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: