Mijn afkeer jegens een zekere Pechtold gaat uw voorstelling te boven.

Landgenoten,

De Linkse Kerk in paniek!

Het plan van de VVD om drie miljard euro te bezuinigen op ontwikkelingshulp, heeft de toorn gewekt van CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Volgens GroenLinks-fractieleider Jolande Sap regeert bij premier Mark Rutte (VVD) het ‘egoïsme’.

Vooropgesteld; als een VVD’er praat, liegt hij, dus dat plan om drie miljard te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking, moeten we eerst nog zien. Klinkt een beetje als ketelmuziek, als u het mij vraagt.

Trouwens, ‘ontwikkelingssamenwerking’? Wij voorzien Afrikaanse dictators van paleizen en wapentuig en krijgen daar duizenden kanslozen uit den vreemde voor terug… Bedoelt het sujet Pechtold dat?
Pechtold: Je zal maar als eerste nieuwe verkiezingspunt willen brengen dat je drie miljard wilt bezuinigen op de allerarmsten.

Nah, zo arm zijn die roergangers van de zieligheidsindustrie niet hoor. Hoogstens is men bevreesd vanwege het feit dat die nieuwe Mercedes wellicht niet doorgaat en dat hun overbetaalde baantjes op de tocht staan.
Want dacht u werkelijk dat den Hongerende Mensch in Afrika iets van het geld ziet? Als dat zo was, was alles allang opgelost. De afgelopen zestig jaar is er zo’n 800 miljard verdampt op dit continent en men eet nog steeds maden en larven. En men drinkt nog steeds verontreinigd water. Waar is dat geld gebleven?

Volgens lezers op Elsevier.nl bezitten Afrikaanse dictators hotels en paleizen in Frankrijk. Waarvan zouden ze dát nu betaald hebben…
Maar de negert an sich zou ook eens de handjes uit de mouwen moeten steken en kappen met kinderen maken. De tijd die overblijft, gaan we niet gebruiken om onder een boom te gaan zitten, nee, we gaan een economie op poten zetten, we gaan handel drijven met buurlanden, want besjes rapen en spiegeltjes ruilen zet geen zoden aan de dijk. In Nederland noemen we dat ‘je eigen broek ophouden’.

Maar dat willen figuren als Pechtold helemaal niet! De zieligheidsindustrie dient met alle geweld draaiende gehouden te worden. ‘Hulporganisaties'(kuch) als ‘Vluchtelingenwerk’ (Halsema) en ‘Cordaid’ leven van zielige negertjes in Afrika. Men toont op tv wat beelden van een negerkindje met vliegjes om de mond en hoppa, laat die kassa maar rinkelen! Op naar de Mercedes dealer!

Maar ‘meneer’ Pechtold, gedwongen solidariteit werkt niet. En dat willen we ook niet. En als je toch zo begaan bent met die ‘allerarmsten’; hoeveel heb jij al gedoneerd? Als je maandelijks een half salaris doneert, kan je nóg riant leven!

Elsevier